Yazılı Fetva

Yoğun bakımda yakını bulunan kişiye ne tavsiye edersiniz?

1472
22.08.2022

Hocam babamı yoğun bakıma yatırdım. Ben hastanenin dışında bekliyorum. Bu süreçte benim bir mümin olarak neler yapmamı tavsiye edersiniz?

Allah Teâlâ yardımcınız olsun, size sabır ve sebat ihsan etsin. Hastanede yoğun bakımda yakını bulunan bir mümin olarak size şöyle bir program tavsiye edebiliriz:

  1. Bu süreci kesinlikle uzman doktorların kontrol ve yönlendirmesi ile geçirin. Halk kültürü, akraba ve dost yönlendirmeleri sizi etkilemesin. Asla hurafelere yaslanmayasınız.
  2. Hastanız babanız veya anneniz gibi yakınınız ise kendinizi onun özel vazifelisi bilin ve hizmetlerinde kimseyi nöbetçiniz gibi görmeyin; her işlerini yapmaya hazır olun, yardım eden olursa ona teşekkür etmiş olun. İkinci dereceden yakınınız biri ise yakınlık oranınız kadar destek olun, becerebildiklerinizi yapmayı teklif edin. Kimse ilgilenmez de size kalırsa bunu, sevabın tamamının size kalması olarak görmeye çalışın.
  3. Yoğun bakım sürecinde size hizmet veren doktor, hemşire ve diğer sağlık personeli de sizin gibi insandır. Siz para verip özel hizmet satın alıyor olsanız bile şu bir gerçek ki, onlar sizin acınız gibi acı hissetmezler, edemezler de. Bir de bunun üzerine onların saatlerdir nöbetçi ve bitkin olabileceklerini de unutmayınız. Olabildiği kadar en nazik sözleri kullanın. Evet, aldanmaya ve sömürülmeye müsait görüntü de vermeyin ama acınızı personelden çıkarmanız doğru değildir. Kadere imanınızı unutmayın! O gün sabırla hareket etmeyecektiniz de ne zaman edecektiniz?
  4. Hastanızın özellikle birinci dereceden yakını olan akrabalarınızı bilgilendirin.
  5. Hastanızla ilgilenirken mesela onun eşi gibi onun açısından bir sorumluluk taşıdığı yakınlarını da hastane dışında idare etmeyi, gerekli yönlendirmeleri yapmayı ihmal etmeyin.
  6. Hastanızın yoğun bakımda olmasını Allah Teâlâ’nın ona ve size imtihanı olarak görmelisiniz. Onu nasıl sabredeceği, sizi de ne kadar ibret alacağınız, ne kadar hizmet edebileceğiniz açısından imtihan etmeyi diliyor olabilir; böyle bir mantıkla bakınız.
  7. Hasta için dua edin, onu bilenlerden ve duasının kabul olacağını umduklarınızdan dualar talep edin. Asla duayı basit görmeyin. Belki duanız onu geri çevirmez ama ahiretini kazanması ve rahat ölmesi bakımından ona katkısı olur. Sizin yıkılmamanız da duanızla gerçekleşebilir.
  8. Hurafeler ve tıp dışı takıntılar uzak durmanız gereken işler olarak bilinmelidir. Mümkün olduğu kadar hasta için dua ve Kur’an okunması en doğru işiniz olsun. Onun yanında veya gıyabında okuyabilirsiniz, okutabilirsiniz. Samimi bir niyetle ve ticari boyutu olmadan okunan Kur’an, hastanızı biiznillah bulur. Özellikle şu sure diye okunması gereken bir yer yoktur. Bildiğiniz bütün zikirleri yapabilir, yapabildiğiniz duaları yapar ve Kur’an’ımızın her yerini sesli veya sessiz okuyabilirsiniz.
  9. Hastanızla alakalı en ağır habere de hazır olun, onun evine dönüp sizinle kahvaltıda şakalaşması sahnesine de hazır olun. Bu bakış, sizin hayatı mümince yaşamanız anlamına gelecektir.
Nureddin Yıldız