Yazılı Fetva

Zekat Konusunda Tavsiyeler

14042
01.12.2011

Saygıdeğer hocam müsaadenizle zekat ile ilgili bir sualim olacak. Ben kamu kurumunda çalışıyorum. Kazandığım paradan tasarruf edip ev almak amacıyla bir miktar para biriktirmişim. Biriktirmiş olduğum parada ev almaya yetecek kadar değil. Kredi işine de haram olduğundan bulaşmamaya çalışıyorum. Bu yüzden ev alacak kadar param olmadığından ve paranın yastık altında yatmasından daha hayırlı olur diye eş dosta ihtiyaçlarını karşılamaları için borç olarak vermişim. Geri kalan kısmı ile de ticaret yapmak amacı ile bir mal alınmış durumda. Neticede nakit olarak param yok fakat alacağım var. Bu paraya zekat düşer mi? Aldığım mal için de zekat vermem gerekiyor mu? Zekatı verirken zekat olduğunu belirtmemiz lazım mı? Ya da hayır kurumlarına bağış yapsak mesela Kimse yokmu derneği aracılığı ile somaliye ya da başka bir ülkeye kredi kartı ile yollayabilir miyiz? Öncelikle akrabalar gelir fakat şimdi somalide açlık çeken insanlar var. Onları tercih etsek mi yoksa akrabalar mı önce gelir? Biraz uzattım fakat konunun tam anlaşılması amacıyla bu kadar uzattım. Şimdiden hakkınızı helal edin. ALLAH RAZI OLSUN.

Selamünaleyküm.
Zekât için şu ölçülere dikkat edebilirsiniz:
- Kendinize bir zekât günü belirleyin. Mesela bu gün, on Ramazan olabilir. Her sene o günü zekât için aşağıdaki hesabı yapma günü olarak belirleyin.
- O hesap gününüzde elinizde seksen bir gram altın veya onun değerinde bir mal varsa siz zekât mükellefisiniz. Daha az ise o sana mükellef değilsiniz.
- Elinizde nakit, çek-senet, alacaklar, satılık mal (maliyetleri üzerinden hesaplanacak) ne kadarsa onları toplayın. Bu toplam sizin sermayeniz olacak.
- Alacaklardan geri dönmesi zayıf alacakları erteleyebilirsiniz. (Onların payını geri döndüklerinde yaparsınız.)
- Varsa borçlarınızı, tahakkuk etmiş faturalarınızı toplayın; elinizdekilerin toplamından düşün.
- Geriye kalan mal sizin zekat için muhatap olduğunuz maldır. Onun yüzde iki buçuğunu zekât olarak verirsiniz.
- Zekât verirken kişiye veriyorsanız zekât açıklaması yapmanız gerekmez. Kuruma veriyorsanız, zekât açıklaması yapıp onları vebalden kurtarmanız gerekir.
- Somali veya bir benzeri yere sizin zekâtınızı götürecek kurumun fıkhî hassasiyeti varsa rahatlıkla gönderebilirsiniz.
Allah'a emanet olun.

Nureddin Yıldız