Yazılı Fetva

Bir baba her yaşta çocuklarına bakmalı mıdır?

6680
07.04.2022

Hocam çocuklarım büyüdüler, çalışmalarını istiyorum hayata tutunsunlar diye ama bahane üretip duruyorlar. Ben altmış sekiz yaşındayım. Otuzunu aşmış çocuklarıma bakmak için çalışmak zorunda mıyım? Evet, dinim çalış diyorsa çalışacağım Allah’ın yardımıyla. Teşekkür ederim.

Babanın çocuklarına bakması ile alakalı genel hükümler şöyledir:

  1. Baba çocuklarına bakmak zorundadır. Bu konuda bir farklılık yoktur.
  2. Bakma sınırı baliğ olana kadardır. Buradaki baliğ olmayı şeriatın belirlediği on beş yaşı ile örfün, “çalışabilir” diye belirlediği yaş olan mesela şu andaki ON SEKİZ yaşı arasında ortalama ile bulmak gerekir. Zira on beş yaşında baliğ olur ama reşit bir çocuk olmayabilir. Örfün belirlediği on sekiz yaşına itibar edilmesi gerekir. Reşit olmuş ve çalışabilir durumu olan erkek çocuğa baba bakmak zorunda değildir.
  3. Sağlık açısından aciz durumda olan çocuklar için yaşları ne olursa olsun bu kural geçerli değildir. Acziyetleri devam ettikçe baba çocuklarına bakmak zorundadır. Buradaki acziyeti de devletin belirlediği engellilik oranı ile ölçeriz. Tembellik bir özür değildir.
  4. Kız çocuğu ise farklıdır. Evlenene kadar baba kız çocuğuna her durumda bakar.

Böyle bir konu için karar verirken, yaşanılan toplumun makul örfünü, sağlık şartlarını, ailenin sürmesi için gerekli hassasiyetleri de gözetmekte fayda vardır. Zira evlat atmakla atılabilir iğreti bir parça değildir. Baba çocuklarına yaptığı harcamaları da sadakası olarak kabul etmelidir. Allah yardımcımız olsun.

Nureddin Yıldız