Yazılı Fetva

Eşim çok alıngan ve sinirlenince kırıcı oluyor, ne yapmalıyım?

1149
19.03.2025

Hocam ben birkaç aydır evliyim. Hamdolsun, eşimi Allah için seviyorum, genel anlamda anlaşabiliyoruz, büyük bir derdimiz yok, maddi ve manevi olarak iyiyiz. Küçük şeylerle yetinip mutlu olabiliyoruz. Vaktimi okulda ve evde geçiriyorum, eşimi ihmal etmemeye özen gösteriyorum ve kendisi de benden memnun, beni çok sevdiğini söylüyor.

Ancak eşim çok alıngan bir yapıya sahip, en küçük şeyleri bile büyütüp sinirlenebiliyor. Küçük meseleler büyük kavgalara dönüşüyor ve çok kırıcı olabiliyor. Bazen boşanmanın eşiğine kadar geldiğimiz oluyor. Kendisine sorulduğunda “Kocamdan razıyım, bana hiçbir zararı yok.” diyor ama aniden sinirlenip hakaret edebiliyor. Onu sakinleştirmeye, nimetleri hatırlatmaya çalışıyorum ama birkaç gün düzelip sonra tekrar büyük tartışmalar yaşanıyor.

Bu durum beni çaresiz bırakıyor. Evliliğimizde huzuru sağlamak ve bu kısır döngüden çıkmak için nasıl bir yol izlemeliyim? Ne tavsiye edersiniz?

Kıymetli kardeşim, özellikle evliliğin ilk dönemlerinde, eşlerin birbirlerine alışması sürecinde böyle hassasiyetler yaşanabilmekte. Bu hassasiyet dönemini kalıcı hasar olmadan atlatmak da bu işin devamlılığını belirleyici bir şekilde etkileyebilecek olan temel bir sınavı geçmek demektir. Gayret edin, bu sınavı geçin. Hal böyleyken bahsettiğiniz şeylerin sebeplerine ve neler yapılabileceğine dair bazı fikirler verebilmesi umuduyla burada bazı olası şeylerden bahsedelim.

Eşinizin bu tür tepkiler vermesi ve bu denli hassas olması onun geçmişten kalan psikolojik yaralarının bir sonucu da olabilir, geçici bir süreç de olabilir. Bunu en iyi bir psikolog ile anlayabilirsiniz. Fakat bahsettiğim ve edeceğim şeyleri yapmak suretiyle zamanla siz de bir fikir sahibi olabilirsiniz zannımca.  

Kavga anında onun öfkesi yükseldiğinde senin sakin kalman çok önemli. Böyle durumlarda cevap vermek yerine biraz beklemek ve ortamı yumuşatmak daha iyi sonuç verebilir. Tartışmanın en yoğun olduğu anlarda ona bir süre yalnız kalması için alan tanıyabilirsin. Eğer konuşmalarınız bir noktada hep kavgaya dönüşüyorsa belirli kurallar koyun: "Sesimizi yükseltmeyeceğiz. Küfür, hakaret asla olmayacak. Bir konu tartışılacaksa en sakin anımızda konuşacağız." gibi. Eşin kendini anlaşılıyor ve seviliyor hissettiğinde öfke patlamaları azalabilir. Onun güzel yönlerini öne çıkar, yaptığı güzel şeyleri takdir et. Öfke anında değil de sakin bir zamanda şunu sorabilirsin: “Sana nasıl yardımcı olabilirim? Böyle zamanlarda ne yaparsam kendini daha iyi hissedersin?” bu soru ve samimiyetin, inşaallah epey yardımcı olacaktır. Eğer bu durum sürekli bir huzursuzluk oluşturursa eşinle birlikte bir aile terapistine veya bir danışmana gitmeyi düşünebilirsiniz. Bu, sadece sorunları çözmek için değil, birbirinizi daha iyi anlamak için de faydalı olur. Sabırlı ol, gayretli ol. Umutlu ol. Allah yardımcınız olsun. Allah'a emanet olun.

H. E.