Yazılı Fetva

Eşimin başkası hakkındaki yorumlarına cevap vermem gıybet sayılır mı?

536
28.11.2024

Hocam eşimle çocuğumuzu Kur'an kursuna yazdırmak için bir camiye başvurduk. İlk olarak eşim gitti ve orada bulunan hocanın genç bir hanımefendi olduğunu söyledi. Bana, hocanın kendisini görünce bir an dili sürçmüş gibi davrandığını ve şaşırmış olabileceğini ima etti. Bu olayı birkaç kez tekrarladı. Daha sonra gidip hocayla ben görüştüm ve durumu hallettim; kızımı kursa gönderme kararı aldım.
Neticeyi eşime haber verdiğimde, hocayı nasıl bulduğumu sordu. Ben de “Aklı başında, düzgün bir hanım.” dedim. Yine aynı konuyu açtı ve “Benimle konuşurken dili sürçmüş gibiydi.” dedi. Bunun üzerine “Neden sürekli aynı şeyi söylüyorsun? Ne dememi bekliyorsun, ‘Kadın seni görünce etkilendi, dili sürçtü’ mü diyeyim? Kadın gayet düzgün biri işte.” dedim. O da konuyu "Saçmalama" diyerek kapattı.

Bu konuşmada söylediklerim gıybete girer mi?

Anlattığınız olaydaki cümlelere bakılırsa üçüncü kişi olan hanımefendiyle ilgili bir söz, iftira ya da hakkında bir konuşma değil eşinizle aranızdaki konuşma şekli olduğu görülüyor. Soru şeklinde değil hanımefendi bence böyle hissetti şeklinde yorum yapmış olsaydınız o zaman zanna dayalı bir gıybet olurdu. Yine de iki kişi arasında geçen konuşmalarda üçüncü kişilerin isimlerini geçirmemek çok daha iyi olur. Rabbim rızası doğrultusunda işler yapabilmeyi onun razı olacağı şekilde yaşayabilmeyi hepimize kolay kılsın. 
Allah'a emanet olun. 

H. B.