Geçmişte dini bilgisi ve eğitimi olmayan birisi namazlarını kaza etmeli midir?
Bir hadiste şöyle buyuruluyor: “Her kim bir namazı unutursa veya uykuda kaçırırsa, onu hatırladığı zaman kılıversin. Onun bundan başka keffareti yoktur.” Buharî, 597. Müslim, 684. Hocam daha önceden dini eğitimi olmayan, dine yeni girmiş, ailesinden böyle bir terbiye almamış, hatta putperest bir kültürde yetişmiş biri için bu hadise göre gün içi kaçırdığı bir namaz soruluyormuş gibi bir durum var. Buna göre kaza namazı kılması gerekir mi? Kendince iki üç dini kitap okumuş -onlar bile reşit yaştan sonra- ailesi namazı dahi öğretmemiş, evinde namaz kılan hiç olmamış birinin eski namazlarını kaza etmesini ele alırsak Efendimiz -sallahu aleyhi ve sellem- döneminde dine, risaletin 15. senesinden sonra girenlerin bolca kaza namazı kıldığını hadislerde duyuyor olurduk. Yani bilinçli bir terk etme yok. Kişi dine yeni girmiş, şehadet getirmiş. Bu kişi eski kaza namazlarından mesul müdür? ‘Dini zorlaştırmayınız’ bahsince tam bir cevap veremedim kardeşimize, ne yapmalı kendisi?
Din, mantık üzerinden anlaşılıp yorumlanmaz. Bunu özellikle bilmeliyiz.
Bu meselede durum şudur:
Kendisini mü'min görmeyen birinin iman ettikten sonra eski günlerindeki ibadetleri kaza etmesi gerekmez. Namaz da buna dahildir. Mü'min olduğunu düşündüğü hâlde namaz kılmayıp da bir zaman tevbe eden kılmadığı namazları kaza eder.
FETVA ETİKETLERİ
dini bilgi eksikliği dini sorular fetva kaza namazı kaza namazı varmıdır namazı kaza etmek nureddin yıldız nurettin yıldız