Yazılı Fetva

Kendi yaptıklarına "sünnet" adı verenler hk.

1977
09.09.2022

Hocam tanıdığım bir grup var, yaptıkları şeylere sünnet, yapmadıkları şeylere ise bidat diyorlar. Örnek olarak bazı maddeleri size yazmak istiyorum:

 

1) Namazı cemaatle kılıyorlar fakat toplu tesbihat yapmıyorlar.

2) Taziyeye gidiyorlar fakat Fatiha okumuyorlar.

3) Namaz kılarken elleri biraz yukarda bağlıyorlar, rükû ve secdeye giderken elleri kaldırıyorlar, yatsının ilk ve ikindinin sünnetini kılmıyorlar, tesbihatı farzdan sonra yapıyorlar, tahiyyatın tamamında şehadet parmağını kaldırıyorlar, cemaatle kılarken topuklarını yanındaki kişinin topuğuna yapıştırıyorlar ve pantolonlarının paçasını büküyorlar, namazda selam verirken de imamın ikinci selamı vermesini bekliyorlar.

4) Türbe karşıtılar ve veliler hakkında olumsuz düşünüyorlar.

5) Bayramlaşırken ve tokalaşırken üç defa sarılıyorlar.

6) Teravih namazını yavaş ve sekiz rekât kılıyorlar.

6) Hanefi olanları çok az, genelde Şafi veya Hanbeli mezhebine bağlılar. Bazen bir konuda kendi mezhep imamlarının görüşü varken başka mezhep imamlarının görüşünü uyguluyorlar.

 

Bunlar haricinde bazı farklılıklar daha var. Bunlar doğru mu, değilse doğrusu nedir? 

Bu saydığınız şeyleri yapan, İslam dışı bir şey yapmış olmaz. En az sizin kadar o da İslam’a ait olanı yapmıştır. Onların aşırılığı, bu yaptıklarını “tek doğru gerisini batıl” görmeleri olur. Sizin yanlışınız da onlara “Müslüman olmayan birine bakar gibi” bakıyor olmanız olur. Onlar bildiğini yapsın, siz, biz bildiğimizi yapalım. Allah Teâlâ ise kim daha iyi iş yaptı ise kim ihlaslı yaptı ise onu kabul edecek. Değerlendirmeyi Allah’a bıraksak hiçbir sıkıntı olmaz.

Nureddin Yıldız