Yazılı Fetva

Tıp okurken kendimizi daha iyi nasıl yetiştirebiliriz?

2604
23.10.2021

Ben tıp fakültesinde okuyorum. Aynı zamanda da daha iyi bir Müslüman, evlat, arkadaş, eş, anne, komşu vs. olmak için ilmi manada kendimi yetiştirmek istiyorum. Bunun için de zaten farz olan fıkıhtan bilmem gerekenleri, hadis dersleri ve daha çeşitli kaynaklardan okumalar çalışmalar yapmaya çalışıyorum zaman buldukça.

Şimdi arkadaşlarımızla bir niyet ettik, Ramazana kadar kadın fıkıh okulu videolarınızı bitirmek ve hadis derslerine katılmak için. Bu süreçte bazı arkadaşlarımız "Bu kadar yüklenmemeliyiz, daha geniş bir zamanda bitirelim, bizim önceliğimiz derslerimiz olmalı" dediler. Benim/bizim önceliğimiz, iyi bir Müslüman hekim olmak için bu planlarımızı daha geniş bir zamana yayıp okul derslerimize öncelik vermek mi olmalı yoksa kendimizi sıkıştırıp sınıfta kalmak pahasına birlikte mi yürütmeye çalışmalıyız?

Bu saydığım amaçlar için olan okuma ve çalışmalarımın haricinde daha derin bir yola girmem gerekir mi?

Allah Teâlâ niyetinizi mübarek kılsın. Esasen tebrik edilecek bir planlama içindesiniz. Ne var ki, HIZLI BAŞLAYIP çabuk çökmekten ise ADIM ADIM BAŞLAYIP uzun yürümek daha doğrudur. Tıp dersleri ağırdır, bu tespit yabana atılamaz. Çevreniz ve size etki edenler açısından da bu yapacağınız iş takdir görmesi zor bir iştir, bu da ikinci bir sorundur. Bu nedenle size çizgi olarak şunu tavsiye edebilirim:  

  1. Planınız büyük ve uzun soluklu olsun. Uygulamanız ise boyunuza ve çapınıza göre olsun. Ya da şöyle diyebilirim: Acele etmeyin ama ihmal de etmeyin. Hayat realiteniz ve planlarınız dengeli olsun. Böylesi ile daha istikrarlı ve daha kalıcı işler yapabilirsiniz.
  2. Öncelikli gayeniz okumak ve bilgi artırmak değil mü'min kimliğinizle ayakta kalmak, fitnelerde savrulmamak olsun. Bunun için de önce her biriniz BEN ERİMEMELİYİM demelidir. Böyle diyebilen üç kişi veya iki kişi ile yola çıkın. Beş yıl sonra bir kişi daha ancak size katılıyor olsa bile zararda değilsiniz. Kaldı ki ihlasınız size katılımı bereketli yapacaktır. Bunun özeti şudur: İmanda ve ibadette, ahlâkta erimeden yürümeniz sizin bütün bilgilerden daha önemli bir ihtiyacınızdır. Maazallah eridikten sonra bilgi ne işinizi görecek ki?
  3. Bu noktadan sonra haramlardan uzak durmak ve farzları eksiksiz yapmak günlük işiniz olmalıdır. Farzlarda eksiğiniz yoksa BİLDİĞİNİZİ YAŞIYORSUNUZ demektir ki gaye de budur zaten.
  4. Planlarınızı izleyeceğiniz dersleri bitirme mantığına yaslamayın. Aksine hazmetme mantığına yaslayın. “Şu kadar dersi şu kadar zamanda” yerine “şu konuları kavrama” çizgisi çizin. Sözünü ettiğiniz ders grubundan ilk on dersi mesela hazmedin ve bir yolunu bulup ziyaret ederek veya bir iletişim kanalını kullanarak konuşanı/yazarı ile o dersleri mütalaa edin. Sonuca göre yeni bir plan yapabilirsiniz.

Elbette sabredip sebat edebilenler gayelerine ulaşacaktır. Onlar da oldukça azdır. Dökülenlere takılmadan gayeniz için yürümeye bakın. Allah yardımcınız olsun.

Nureddin Yıldız