Mektuplar

Uzmanlık Alanı Tercih Edecek Olan Doktor Hanıma Mektup

12318
22.11.2013

Selamunaleyküm.

Tıp fakültesinde okuyorum ve uzmanlık olarak kadın doğum istiyorum. Ancak bazı sorularım var.

Sitede "Soru: Hocam ben kadın doğum bölümünde uzmanlığa başladım. Dört yılın sonunda uzman olacağım inşallah. Ama uzmanlık eğitimine başladıktan sonra öğrendim ki, eğitimin bir bölümünde kürtajı zorunlu olarak yaptırıyorlar.Öğrenmem için bu konudaki fetva nedir? Cevap verirseniz sevinirim.

Cevap: Selamünaleyküm.

Böyle bir eğitimi almanızda sakınca yoktur. Kürtajın zorunlu olarak yapılabildiği durumlar da vardır; öğrenmelisiniz." demişsiniz.

Zorunlu olmayan haller de bu eğitim esnasında bizim karşımıza hasta olarak gelecek ve bu kürtajı yapmak zorunda kalacağız. Mesela sakat ya da sağlıklı, anne hayatını tehlikeye sokmayan durumlarda, yani dinen yapılması haram olan kürtajları yapmamız beklenecek. Bu durumda ne yapacağız? Bu kadın doğum seçmemek için bir sebep olabilir mi? Yoksa bu vebale rağmen seçmeli miyiz? Ama insanın bu işi yaptıktan sonra normal bir hayata devam etmesi mümkün müdür ki?

İkinci olarak çok yoğun bir bölüm olduğu için yorgunluk gece nöbetleri gibi sebeplerle ister istemez ailemize ayıracağımız vakit azalıyor. Yoğun olan tüm bölümler için geçerli bir durum bu. Eş olarak ve anne olarak vazifemizi hakkıyla yerine getirememek gibi bir tehlike var. Kadının çalışması durumunda ortaya çıkan boşluklar videonuzu izledim. Mesela eşim çok yoğunsun evle ve benimle ilgilenmiyorsun derse mesleği bırakmalı mıyım? Yoksa evlilik ve alan tercihi baştan ona göre mi yapılmalı? Nispeten kolay ve rahat bir bölüm mü seçmeliyim? Bu bölümlerde de kişi eşiyle sorun yaşayabilir ama benim sormak istediğim bu mesele, bizi alan seçerken yönlendirmeli mi?

Üçüncü olarak bu bölümü müslüman bayanların müslüman ve "bayan" bir kadın doğumcuya gitmeleri için seçmeyi düşünüyorum.

Sitede "Soru: Bir hekimin uzmanlık alanı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünü seçmesinin dinimizdeki yeri nedir?

Cevap: Selamünaleyküm. Bunu erkek için soruyorsanız, erkeğin bunu tercih etmemesini tavsiye ederiz. Zaruret durumlarında caiz olabilir ama diğer branşlar öncelikli olmalıdır." demişsiniz.

Yani erkeğin seçmemesi tercih ediliyorsa, bir bayan seçebiliyorsa yapabilecekse kadın doğumu diğer branşlara tercih etmeli mi? Yoksa bayan için tüm branşların yeri aynı mıdır? Çok uzun süredir bunları düşünüyorum ve çok fazla soru sorduğumun farkındayım. Hakkınızı helal edin. Niyetim kesinlikle zorlama durumlar ya da örnekler vermek değil. Lütfen yanlış anlamayın. Tüm bunları daha şimdiden planlamaya çalışıyor gibi, kaderi kısmeti saf dışı bırakmış gibi görünmek kesinlikle istemem. Tüm bu ikilemler Allah rızasına uygun yaşamak, mesleğimi O'nun rızası için yapmak ve huzurlu, doğal bir aile hayatına sahip olmak için yaşadığım endişeden kaynaklanıyor. İnşallah bu soruları hem evliliğin hem de müslüman bir doktor olmanın önemini kavramış ve bu iki önemli meselenin hakkını verememe korkusu taşıyan birinin soruları olarak okur ve değerlendirirsiniz. Cevaplarınızın yolumu çizmede bana yardımcı olacağını umarak bu soruları soruyorum. Allah razı olsun.

Selamünaleyküm.

Doktor Hanım,

Sizi tebrik ederim. Allah yardımcınız olsun. Ne güzel şeyler bunlar, içim açıldı doğrusu; kendisini ve işini Allah'ın rızasına göre ayarlamaya çalışan genç bir doktor adayı duymak, kulaklarımızın özlediği seslerdendir. Bütün yüreğimle size dualar ederim. Ümmetim adına hissettiğim mutluluğu size de ilan etmek isterim.

Size cevabımızın özü şudur:

İlke olarak bütün kadın hastaların kadınlar tarafından tedavi edilmelerini öncelikli görürüz. Kadın hastalıklarının, kadın hekimlerin elinde olmasını da tercih ederiz, böyle bir tercihte de ısrar ederiz. Şeriat'ımızın bu husustaki emirleri katidir ve gayet açıktır. Ortada bir zaruret varken, elbette zaruret kurallarına göre hareket ederiz ama sizin gibi geleceğimize yatırım yapacağımız, umudumuz olan hanımlar varken de Şeriat'ımıza göre planlamalar yaparız. Size bir hatıramı nakledeyim.

Bu mantıkla çalışan bir doktor hanım,

sorularınızın benzerini sormuştu da ona: 'Siz kendinizi ne olarak görüyorsunuz, doktor mu?' diye sormuştum. O da 'Değil miyim?' diye dikkat etmişti de ben kendisine: 'Sakın kendinizi doktor olarak görmeyin. Siz, cephede Allah için cihat eden nöbetteki bir mücahit gibisiniz. Yeter ki, niyetiniz iyi olsun, gayretiniz samimi olsun, insanları değerli tutun.' Demiştim. Doktor hanım, o gün mesleğinin on beşinci yılında olduğunu, keşke bunu önceden bilse de mücahitler gibi çalışsa idim diye hayıflanmıştı. Kesinlikle böyledir bu. Bu ümmetin sayısını çoğaltmaya katkıda bulanan bir doktor, bu ümmetin sınırlarını bekleyen mücahit gibidir. Her işimiz de niyetlerimize göre değerlendirilerek bize puanlandırılmaktadır. Doktorluğun, kendine mahsus sıkıntıları olacağını bilmek gerekiyor. Kadın hastalıkları bölümünün, diğer alanlara göre daha yoğun ve stresli olduğu malumdur. Bunu konuşmaya gerek yoktur. İnsana en yakın hizmetin de o alanda yapılabildiğini izliyoruz. Bu nedenle kadın hastalıkları ile alakalı bir alanı seçen hanım kızımız, gerekiyorsa kendisini kurban etmiş bir mantığa sahip olmalıdır. Mesela evinde eşi ve çocuğu ile tatlı günler geçirme meyli ağır basan bir kızımız o alanı seçmemelidir. O başka bir alana yatırım yapsın. Bunu bir iç tercih olarak görebiliriz. Elbette genç bir kızın iyi bir evlilik, çok doğurma, kaliteli bir eş olma temennisi mübarektir. Ortaya koyacağı hizmeti uğruna bazı temennilerini yok saymasında sakınca yoktur. Ayrıca bir mesleğin içindeki muhtemel hatalardan ötürü o meslek yok sayılamaz. Aynı risk ihtimali, cami imamlığı için de söz konusu olabilir. İmamlığı yapmamayı öğütlemiyoruz bu riskten ötürü. Sizin imtihanınız da o gün belli olacaktır. Direnecek ve haramı icra etmeyeceksiniz. Belki de bir can kurtardığınız için o gün, büyük seviyeler kazanacaksınız. 

Size mesajım şudur:

Mesleğin debdebesine kapılmayan! Kibirlenmeyen, insanları Allah'ın kulları, kendisini de o kullardan bir kul olarak gören, Kadınları çok doğurmaya, Eşleri ile eş hayatının hakkını vermeye, Doğurduklarını, ümmetimin umudu olarak yetiştirmeye teşvik eden, İnsanlara Allah'ın emanetleri diye bakabilen, Emeğinin karşılığı olarak en yüksek maaşı da alsa asıl ücretini Rabbinin rızası ile elde edeceğine inanan, Sabırlı, Bıkıp usanmayan, yorulmayan, Dertlerin sindirildiği bir küp olan ama kimsenin dert küpü olmayan, Önüne değil ilerilere, ümmetinin yarınlarına bakabilen bir doktor hanım olarak sizi tebrik ederim. Size dualar ederim. Elinizde şifa bulacak müstakbel hastalar adına size dualar ederim.

Selamünaleyküm.

Nureddin YILDIZ

www.twitter.com/nurettinyildiz
www.facebook.com/nureddinyildiz
www.sosyaldoku.com
www.fetvameclisi.com
www.ailehayati.com
www.gencdoku.com

Nureddin Yıldız