Edindiğim altın ve malların zekâtını nasıl hesaplayacağım?
Hocam ben müteahhitlik yapıyorum. Elimde biraz mal var ama tam manasıyla hesaplayamadım. Sekiz ay önce aldığım bir çeyrek, 60 gram altın, bir buçuk ay önce satma niyetiyle aldığım ve yarı hissesinin sahibi olduğum güncel değeri 600.000 TL olan boş iş yerim, altı ay önce aldığım ve ileride param olursa üzerine daire yapıp satacağım dört arsam. Üç yıl önce aldığım evim ve bir buçuk sene önce aldığım arabam, bunların haricinde ağabeyimle ortak olduğum, üç yıldır işlettiğimiz kiralık telefoncu dükkânım. Bu dükkânın içindeki malzeme değeri demirbaşlarla birlikte 100.000 TL. Nakit olarak da 25.000 TL paramız var ama bununla ay sonu kira ödeyeceğim için başka nakit paramız yok. Edindiğim mallar farklı tarihlerde alındığı için nasıl hesaplayacağımı bilemedim, bana yardımcı olursanız sevinirim.
Allah Teâlâ sizi zekât ibadetine muvaffak olan kullarından kılsın. Âmin.
a- Dükkândaki mal konusunda bir eksiklik var. Oradaki satılık olmayan mallar için zekât yoktur.
b- Dükkândan hisseniz kadarını sizin konunuz yapın. Mesela yüzde ellisi sizin ise ve içinde satılık mallar piyasa fiyatı yüz lira ise siz elli liranız var kabul edin.
c- Dükkândaki bu bilgi eksikliği dışında sizin bu yıl için zekât vermenize gerek yoktur. Zira zekât senesini hesaplamak için elinize NİSAB MİKTARI mal geçtiği günden itibaren bir yıl beklemek gerekiyor. Sizin ilk elinize geçen altmış gram altın başlamak için yeterli değil. Boş iş yeri ise nisap takvimi için başlamaya uygundur. Onun üzerinden 355 gün geçtikten sonra elinizdeki para+SATILIK daire, arsa+altın ve benzerlerini toplar (hepsinin başlama takvimini onlarınki eksik de olsa bu ilk başlanmışı ilave ederek) hesap edersiniz.
d- Oturduğunuz eviniz ve bineğiniz için zekât yoktur.
Allah kabul buyursun.