Yazılı Fetva

Manevi farklılıkların evliliği zorlaştırdığı durumlarda sabır ve çözüm yolları nelerdir?

692
09.01.2025

Hocam ben evli ve bir evlat sahibi bir anneyim. Hamdolsun, düzenli Kur’an okumaya, zikir çekmeye ve az da olsa kitap okumaya gayret ediyorum. Ancak bunların dışında yapabildiğim pek bir şey yok. Evlilik aşamamda gözlerim o kadar kapalıymış ki evlendikten sonra âdeta başıma taş düştü sandım. Görünüşte eşim, evet, namaz kılan, zekât veren, sakal bırakan, haram-helale dikkat eden bir insan. Ancak ilim yönünde bir çabası yok. Olsa bile, rahatlığı sevdiğini sürekli dile getirmesi ve gayretsiz tavırları beni çok bunaltıyor.

Ben bir ilmihal ya da herhangi bir kitap okumak için çocuğum uyuduktan sonra vakit bulabiliyorum. O zaman da eşim, "Yanımda olmanı istiyorum." diyerek beni yanına çağırıyor. Her konuda çok üşengeç davranıyor. Çocuk bakımında yardımcı olmamak için türlü bahaneler sıralıyor ve "Herkes görevini yapacak, ben çabuk yorulan bir adamım, güçlü değilim, dinlenmem lazım." diyerek kendini geri çekiyor. Bu durumdan dolayı eşimden soğumamak için çok çabalıyorum ama çok bunalıyorum. Sürekli ağlıyor ve içten içe kendimi yıpratıyorum.

“Biz bu kadar tembelken cenneti nasıl kazanacağız?” diye düşünüp gözyaşı döküyorum ama bu düşüncelerim beni daha çok çaresizliğe sürüklüyor. Evlilik aşamamda neden bu kadar kör olduğumu sorguluyorum ama hiçbir cevap bulamıyorum.

Zaten ilim öğrenme isteği ve maneviyatım yeni yeni gelişmişken eşimle olan bu imtihanım beni çok yıpratıyor. Evlilik gerçekten çok zormuş, dünya da çok zormuş, hocam.

Lütfen bana nasihatlerinizle yol gösterin, dualarınızı esirgemeyin.

Evlilik kararı verirken basiretli davranamamışsın, bunun bir yorumu olabilir ama anne olduktan sonra vereceğin kararlarında yine basiretsiz davranırsan bunun anlamlı bir yorumu olamaz. Zannederim, kendini bile bile yıpratacak bir takıntı içindesin. Şu tavsiye edebilirim sana: 

  • Dini hayatını Allah’ın emir ve yasakları, Allah’ın rızası için yapılacak nafileler olmak üzere iki görev üzerinde yürütmeye çalış.
  • Farzlar ve haramlar konusunda kimseye taviz verme. Hayatın gibi gör farzları ve haramları.
  • Nafileler de ise tercih yapmayı becer. Sen bunu beceremezsen şeytan seni ailen üzerinden sömürmeyi becerir. Bu kurala ilmihal öğrenmen de dâhildir.
  • Ne kadar eşinin hataları ve ne kadar senin özel beklentin üzerinden değerlendirme yaptığına dikkat et yani kendine karşı da adil ol, dengeli ol.
  • Aile huzurun, eşinle saadetin nafile ibadetlerin önüne geçebilir. Bu gerçeği benimsemeye çalış. Huzurun olmadan nafile ibadet bile yapamazsın.
  • Basiretli ve anlamlı işler yapman durumunda eşinin iyi bir öğretmeni olabilirsin ve bunun yararı onun kadar sana da döner.
  • Erkeklere eşlerinden nasihat dinlemenin ağır gelebileceğini unutma. En anlamlı ve gerekli nasihati bile yapsan, sana inat o yanlışında direnebilir. Sen doğru diye anlatmaya ısrar ettikçe yokuşta daha fazla hızlı koşmaya çalışan birine benzersin. Boşuna yorulursun ve boşuna nabzını artırırsın. Sonuca da ulaşamazsın.
  • Bütün bunları uzun bir zamana mesela bir beş yıla yaymaya çalış. Kimsenin huyu suyu iki haftada değişmez. Sabret ve kazan. Allah yardımcın olsun. Âmîn.
Nureddin Yıldız